Thea van der Putten, sopraan

t6

Op deze website wil ik iets laten zien en horen van mijn werk en mijn hobby’s.

Mijn beroep is zangeres. Ik zong van jongs af aan en had er zoveel plezier in dat ik les nam, eerst bij Ahmed Muthalib in mijn woonplaats Eindhoven. Later besloot ik er mijn beroep van te maken en ging studeren bij Sophia van Sante aan het Koninklijk Conservatorium.

Ik ontdekte dat er eigenlijk twee soorten zangers zijn. Sommigen gebruiken hun stem als een instrument en proberen onder alle omstandigheden “mooi” te zingen (en er mooi uit te zien.) Anderen gaan uit van de (verstaanbare) tekst, of van het verhaal, als het om een opera gaat, en proberen dat expressief te zingen. Ik hoor tot die laatste soort zangers. En al zong ik veel liederen en oratoria, ik voelde me het meeste thuis in de opera, waarin ik ook actrice moest zijn.

Ik trad op in 25 producties van de Nationale Opera (1975-1988) en was tien jaar (1986-1996) vaste gast bij de Komische Oper in (Oost-)Berlijn, waar ik het voorrecht had om te werken met regisseur Harry Kupfer. De belangrijkste rollen die ik als lyrische sopraan bij deze twee operahuizen en elders zong waren

Susanna in Le nozze di Figaro van Mozart,

Donna Elvira in Don Giovanni van Mozart,

Despina in Cosí fan tutte van Mozart,

Papagena in Die Zauberflöte van Mozart,

Gabrielle in La vie parisienne van Offenbach,

Nedda in I Pagliacci van Leoncavallo,

Mimi in La Bohème van Puccini,

Tatjana in Jevgeni Onjegin van Tsjajkovski,

Nele in Thijl van Jan van Gilse (première)
 en

Max in Where the Wild Things Are (Knussen).

Van mijn uitvoeringen van oratoria en liederen is het een en ander vastgelegd op lp en cd. De belangrijkste cd met liederen van Strawinsky, Prokofjev, Dessau en Röntgen nam ik in 1990 op voor Willem Breukers label BVHaast.

Later in mijn loopbaan ben ik mijn aandacht steeds meer gaan richten op lesgeven en dirigeren, om iets van mijn ervaring door te kunnen geven. Van 1995-2004 was ik hoofdvakdocente zang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Een weerslag daarvan is de Repertoirelijst voor zangers op deze website. Ik studeerde koordirectie bij Jos Vermunt en dirigeerde van 2004-2010 de koren van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en de Adventskerk in Aerdenhout.
 Sinds 1995 geef ik privézangles thuis in Amsterdam aan zowel amateur- als beroepszangers.

e-mail: <tputten@xs4all.nl>

 

%d bloggers liken dit: